Äkta Wallenbergare

ca 45 m
4
Äkta Wallenbergare
Foto: TV4

En riktig lyxvariant av den kära pannbiffen. en äkta wallenbergare lagas alltid av kalvfärs, bryns inte utan steks bara gyllengul och är pösig, nästan som en sufflé. Receptet kommer från kokerskan Amalia Wallenberg, dotter till kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl.

26 januari 2009
ca 45 m
4

Du behöver

  • 250 g kalvinnanlår, malet till färs
  • 3 äggulor
  • 2 dl vispgrädde, iskall
  • salt
  • 1 tsk épice riche (fyra kryddor)
  • vitpeppar
  • ströbröd
  • smör

Till servering

  • rårörda lingon
  • potatismos
  • gröna små ärter

Gör så här

  1. Be om hjälp i köttdisken att mala kalvköttet eller mal det själv på fina skivan i köttkvarnen, helst 3 gånger. Du kan annars köra i mixer till en mycket fin och slät färs. Ställ färsen i kylen.
  2. När färsen är riktigt kall blandar du i äggulorna och tillsätter den iskalla grädden, lite i taget under omrörning. Krydda färsen med salt, lite épice riche och peppar från kvarn.
  3. Forma färsen till stora rundlar högst 1 cm höga och vänd dem i ströbröd. Stek wallenbergarna i smör och lägg upp på tallrikar eller uppläggningsfat och häll brynt smör över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept