Aioli på tre sätt

15
4
Aioli på tre sätt
Foto: TV4

Aioli äts mycket i både Frankrike och Spanien. Den smakar bra att klicka i soppa, särskilt i fisksoppa, eller att ätas som tillbehör till både kött och grönsaker. Aioli är en bra sås att servera på en buffé, eftersom den passar till det mesta.

26 januari 2009
Visa mer
15
4

Du behöver

  • 2 äggulor
  • 2,5 dl olivolja
  • 3 rejäla vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Till limeaioli:

  • 1 lime
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 röd spansk peppar
  • 1 msk chilisås

Gör så här

  1. Grundrecept: Låt oljan stå framme så att den är rumstempererad när du ska laga aiolin. Skala vitlöksklyftorna och pressa vitlöken rakt ner i en liten skål. Rör ner äggulorna. Häll sedan droppvis ner olivoljan. Rör flitigt hela tiden och häll inte i oljan för snabbt, gulorna och vitlöken måste hinna ta upp all olja innan nya droppar slås i. Mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle. Krydda med salt och peppar.
  2. Limeaioli: Tvätta limen, riv skalet fint och pressa ut saften. Blanda ner saft och skal i aiolin.
  3. Chiliaioli: Dela chilin på längden, ta bort kärnorna och finhacka fruktköttet. Blanda ner chili efter smak i aiolin tillsammans med citronsaft och chilisås.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept