Aioli på tre sätt

15
4
Aioli på tre sätt
Foto: TV4

Aioli äts mycket i både Frankrike och Spanien. Den smakar bra att klicka i soppa, särskilt i fisksoppa, eller att ätas som tillbehör till både kött och grönsaker. Aioli är en bra sås att servera på en buffé, eftersom den passar till det mesta.

26 januari 2009
15
4

Du behöver

  • 2 äggulor
  • 2,5 dl olivolja
  • 3 rejäla vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Till limeaioli:

  • 1 lime
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 röd spansk peppar
  • 1 msk chilisås

Gör så här

  1. Grundrecept: Låt oljan stå framme så att den är rumstempererad när du ska laga aiolin. Skala vitlöksklyftorna och pressa vitlöken rakt ner i en liten skål. Rör ner äggulorna. Häll sedan droppvis ner olivoljan. Rör flitigt hela tiden och häll inte i oljan för snabbt, gulorna och vitlöken måste hinna ta upp all olja innan nya droppar slås i. Mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle. Krydda med salt och peppar.
  2. Limeaioli: Tvätta limen, riv skalet fint och pressa ut saften. Blanda ner saft och skal i aiolin.
  3. Chiliaioli: Dela chilin på längden, ta bort kärnorna och finhacka fruktköttet. Blanda ner chili efter smak i aiolin tillsammans med citronsaft och chilisås.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept