Ägg Florentine

Ägg Florentine
Foto: TV4

Ägg Florentine kan serveras som förrätt eller lunchrätt. En del vill ha den till frukost. Då räcker receptet till åtta personer. En bra idé är då att lägga spenat och ägg på en rostad brödskiva.

6 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g färsk spenat
  • 1 schalottenlök
  • salt, peppar
  • ev lite riven muskotnöt
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 50-75 g riven parmesan eller lagrad grevé
  • 2 dl vispgrädde
  • 8 ägg
  • 2 msk ättiksprit (12%)
  • 1 liter vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275° och grill. Rensa och skölj spenaten. Fräs den hackade löken i lite smör. Förväll spenaten i rikligt med kokande vatten. Krama ut vätskan och blanda ner spenaten i lökkastrullen. Smaka av med salt, peppar och ev lite riven muskotnöt.
  2. Ostsås: Fräs smör och mjöl, späd med mjölken och låt den sakta koka under omrörning ett par minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i en äggula i sänder, därefter osten och grädden. Smaka av med salt och peppar.
  3. Pocherade ägg: Koka upp ättika och vatten i en djup kastrull. Sänk värmen. Knäck äggen, ett i sänder, i en kopp och låt dem sakta glida ner i det sjudande vattnet. Vitan ska sluta sig runt gulan. Låt äggen sjuda i 3 minuter. Ta upp äggen med hålslev och lägg i en skål med kallt, lätt saltat vatten.
  4. Fördela spenaten i ugnssäkra portionsformar. Lägg på ägget och häll över ostsåsen och gratinera under grillelementet tills den får en gyllene bubblande yta.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept