Aalborg Nordgul

8

Du behöver

  • 2 kg fläskkarré (kokfläsk) utan svål
  • 3 dl balsamico
  • 2 dl honung
  • 2 dl äppelmust
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 5 st kvistar timjan
  • 2 st lagerblad
  • 35 g salt
  • nymalen peppar

Sallad

  • Blandade gröna salladsblad (ex ruccola, mangold, friséesallat)
  • 90 g rostade, hackade valnötter
  • 2 st äpplen i strimlor
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • Lite finhackad gräslök
  • 0,5 st rödlök, finhackad eller i tunna skivor
  • 8 skivor Surdegsrågbröd och smör

Gör så här

  1. Bräserad fläskkarré: Skall tillagas en eller två dagar innan. Gnid in fläskkarrén med salt och peppar och låt det stå på köksbordet i cirka 2 timmar.
  2. Blanda resten av ingredienserna till brässeringslagen i ett ugnsfast fat och vänd karrén i lagen.
  3. Ställ in fatet i ugnen i 160 grader, i cirka 2 timmar, vänd karrén varje halvtimme.
  4. Kyl karrén i lagen, vänd den därefter runt i lagen, packa in i plastfilm och lägg på kylning
  5. Sila brässeringslagen, skumma av fett, koka in till sirapskonsistens och kyl.
  6. Sallad: Gör en vinägrett av rapsolja vispad med cirka hälften av den inkokta brässeringslagen, smaka eventuellt av med lite balsamico.
  7. Blanda resten av ingredienserna till salladen, häll på vinägretten och smaka av med salt och peppar.
  8. Servering: Skär köttet i tunna skivor och lägg på smörat rågbröd, häll lite inkokt brässeringslag över skivorna och lägg den marinerade salladen överst.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept