Nordguld Akvavit

Från Nyhetsmorgon

Vildpastej med rådjursnacke, kastanjer, nordguld akvavit och enbärsbakade plommon i balsamico, savoykål i gräddressing. (Till en stor terrin).

Pastejen smakar bäst dagen efter.

10 oktober 2008
Visa mer

Du behöver

  • 250 g rådjurs-eller grislever
  • 350 g rådjurshals/nacke
  • 400 g svinspäck
  • 400 g rådjurshals/nacke, kokt och delad i bitar
  • 0,5 st lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 knippa bredbladig persilja
  • 20 g salt
  • 3 g peppar
  • 3 st hela enbär, krossade i mortel
  • 5 cl Nordguld akvavit
  • 1,5 dl crème fraiche 38% eller grädde
  • 2 st ägg
  • 135 g kastanjer eller hasselnötter
  • 6 st kvistar timjan
  • 3 st lagerblad
  • 100 g ister (cirkamängd)
  • Bakade plommon
  • 600 g krikon
  • 1 dl balsamico
  • 1 dl honung

Savojkål

  • Savoykål (ca 1/8 st)
  • 0,75 dl grädde
  • 0,5 st citron (saft och skal)
  • salt och peppar
  • Surdegsrågbröd och smör

Gör så här

  1. Pastej: Koka 400 g rådjurshals i saltat vatten eller viltfond med örter tills den är mör, cirka 1.5 timme, ta upp den och dela den i grova bitar.
  2. Hacka därefter lever, den råa nacken, späck, lök, vitlök och persilja grovt på kötthacken.
  3. Krydda färsen med salt, peppar, enbär och akvavit och blanda samman alltihop ordentligt i en stor skål.
  4. Rör samman crème fraiche och ägg och blanda i det i färsen tillsammans med delarna från nacken och kastanjerna.
  5. Låt färsen stå och dra ett par timmar eller till dagen efter.
  6. Lägg ut istret i terrinen, lägg i färsen och lägg lagerblad och timjankvistar ovanpå.
  7. Vik istret över och grädda i ugn i 160 grader i 1 timme och 15 minuter.
  8. Plommon: Halvera plommonen och ta bort kärnan.
  9. Vänd de halva plommonen i honung och balsamico och baka i ugnen i 100 grader i cirka 2.5 timme tills balsamico och honung har reducerats till en sirap kring plommonen.
  10. Savojkål: Skär kålen mycket fint, blanda med grädde, citronsaft och citronskal och smaka av med salt och peppar.
  11. Servering: Skär pastejen i skivor och lägg på smort rågbröd, toppa med kålen och de bakade plommonen, häll även över lite av plommonsirapen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept