O.P. Anderson med sill

Du behöver

Lagen

  • 1,2 l inläggningsättika
  • 0,9 l socker
  • 0,7 l äppelmust
  • 3 st stänger kanel
  • 2 st stjärnanis
  • 3 st lagerblad
  • 2 msk salt
  • 1 msk hel svartpeppar
  • 2 msk korianderfrö
  • 4 st hela nejlikor
  • 6 cm pepparrot i strimlor
  • 2 st lökar, skivade

Sillen

  • 2 kg urbenad sill i dubbelfilé (ca 15 st)
  • 5 dl rågmjöl (cirka)
  • 8 msk grov dijonsenap
  • 1 knippe dragon, hackad
  • 4 msk kapris, hackad
  • neutral olja
  • salt och peppar

Kompott

  • 3 st lökar
  • 3 msk neutral olja
  • 2 msk smör
  • 0,75 dl balsamico
  • 3 msk honung
  • salt och peppar
  • Skivor av surdegsrågbröd

Gör så här

  1. Lag och sill: Lägg ned allt till lagen (utom lök och pepparrot) i en gryta och koka i 10 min, de 3 sista minuterna kokas löken med, stäng av värmen, tillsätt pepparroten och kyl lagen.
  2. Blanda hackad dragon, kapris och grov dijonsenap.
  3. Klipp eller skär av sillfiléernas ryggfenor och lägg filéerna på ett skärbräde med köttsidan uppåt, pensla med dragonsenapen och krydda med salt och peppar.
  4. Lägg samman filéerna, vänd dem i rågmjöl och stek i olja och smör i en het panna tills de är genomstekta, ställ dem därefter att svalna.
  5. Lägg dem i en plastbehållare när de har svalnat lite och häll den kokande lagen över, lägg eventuellt en liten tallrik på sillarna för att hålla dem under lagen.
  6. Den stekta sillen kan ätas efter ett dygn och kan sparas i kyl i max 14 dagar.
  7. Kompott: Skär löken i strimlor och sautera den (steka på hög värme) i oljan på svag värme i 10 min tills den sjunkit ihop.
  8. Tillsätt balsamico och honung och koka till dess vätskan bara fäster runt löken.
  9. Servering: Ta upp sillen ur lagen en halvtimme innan de ska ätas och temperera dem på köksbordet.
  10. Värm kompotten och servera den ljummen med sillen på rågbröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept