Frisk Krondill

Från Nyhetsmorgon

Tunnsaltad höstsill i krondill med citronsyrad grädde och kompott på morötter, apelsin, saffran och nypon.

8 oktober 2008
Visa mer
6

Du behöver

Marinerad sill:

  • 12 st sillfiléer
  • 5 dl äppelcidervinäger
  • 4,5 dl socker
  • 2 dl äppelmust
  • 5 st stora dillkronor
  • 1 st stor lök, skuren i ringar
  • 3 st lagerblad
  • 12 st svartpepparkorn

Morotskompott:

  • 0,5 kg morötter
  • Saft av 2 apelsiner, rivet skal av den ena
  • En nypa saffran, ca 25 ståndare
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk socker
  • 7 st nypon utan kärnor, enbart köttet
  • lite citronsaft
  • Lite salt och peppar

Syrad grädde:

  • 2,5 dl grädde
  • 1 st citron, saft och skal
  • Lite salt och peppar

Till servering:

  • Rödlök i tunna ringar
  • Lite färsk dill
  • 6 skivor surdegsrågbröd
  • smör

Gör så här

  1. Marinerad sill: Filea de salta sillarna (kan göras av fiskhandlaren), vattna ur dem i kallt vatten och ställ dem i kylskåpet över natten.
  2. Dagen efter kan man skära en bit från en av sillfiléerna och smaka på saltkoncentrationen, de skall vara lite på den salta sidan då marineringen också drar ur lite salt.
  3. Koka upp vinäger, socker, äppelmust, dillfrö, lök, lagerblad och pepparkorn till marinaden och koka ca. 10 min.
  4. Kyl lagen till max 10 grader och lägg i de urvattnade filéerna, lägg eventuellt något tungt ovanpå för att hålla dem under lagen. De får gärna marinera i 3-4 dagar innan de äts.
  5. Morotskompott: Skala morötter, schalottenlök och vitlök och skär dem i skivor, lägg dem i en gryta med resten av ingredienserna undantaget nypon, lägg på ett lock och ånga/koka till allt är mjukt i ca 15-20 minuter.
  6. Ta bort locket när allt är mjukt och låt vätskan koka in till dess det återstår ½ dl. Lägg därefter hela morotsblandningen i en mixer eller matberedare och kör tills den blivit till grov puré.
  7. Skär nypon i tärningar och ånga dem möra i lite apelsinsaft och 1 tsk socker och blanda ner dem i purén, smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  8. Syrad grädde: Blanda samman alla ingredienser och låt det stå på köksbordet i några timmar. Ställ därefter in blandningen i kylskåpet över natten, konsistensen kommer vara helt fast nästa dag.
  9. Servering: Låt sillen droppa av och lägg den på rågbröd brett med smör, gör två ”ägg” av vardera morotskompott och syrad grädde, avsluta med rödlök i ringar och lite dill.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept