"Matintresset finns i blodet"

"Matintresset finns i blodet"

Gert Klötzke är en av våra mest älskade kockar. Just nu är han aktuell med boken Skogens mat, där han bjuder på recept med ingredienser från skogens skafferi. För recept.nu berättar Gert Klötzke om nya boken, favoritmaten samt vem han helst av allt vill bjuda på middag. Här nedan hittar du även recepten från boken.

Berätta om din nya bok Skogens mat.
– Boken är fylld med mina 80 bästa recept, till vilka jag hämtat ingredienser och inspiration från skogens värld. Från början var tanken en bok med recept för jägare men sedan blev många recept så pass enkla att göra att vem som helst som vill äta vilt kan göra dem. Bland annat är det många förrätter, som går snabbt att laga till.

Vilket är ditt favoritrecept i boken?
– Jag kan inte ta ut ett enskilt recept. Varje gång jag gör en ny rätt så blir det favoriten, med andra ord får jag nya favoriter hela tiden.

Du har ju flera svamprätter i boken - vad ska man satsa på nu i dessa svamptider?
– Just nu är det väl Karl-Johan och trattkantareller. Men det finns ju så många goda svampsorter och i boken har jag valt att göra flera recept med blandsvamp. Dock är jag extra förtjust i Karl-Johan, den har en fantastiskt god smak. Dessutom är den tacksam att förvara eftersom man kan frysa in den utan att förvälla den.

Var kommer ditt matintresse ifrån?
– Det finns i blodet. Jag kommer från en riktig matfamilj, min pappa var köksmästare.

Vad krävs för att bli en bra kock?
– Först och främst måste man vara medveten om att det är ett krävande yrke, det är ett sätt att leva. Därför måste man vara stresstålig, men givetvis även kreativ. Och självklart så måste man ju såklart gilla att laga mat.

Hur många gånger i veckan äter du hemlagat? Och vem lagar då maten?
– Det blir ofta att jag äter på jobbet, men serveras det hemlagat är det hustrun som står för vardagsmaten och jag som lagar mat när vi har gäster.

Vilken är din favoriträtt?
– Oj, jag älskar ju husmanskost, så det måste nog bli rimmat fläsklägg med surkål eller rotmos.

Vilken mat kan ingen få dig att äta och varför?
– Surströmming, det varken smakar eller luktar gott.

Ett tips från ett proffs till alla amatörkockar. Vad är viktigast att ha i ett kök?

– En bra digitaltermometer, så att man kan se när köttet är färdigt
Vilken maträtt matchar dig personlighetsmässigt?
– Eftersom jag tidigare hade ett hett temperament, så får det blir stark mat. Gärna något asiatiskt.

Vem (nu levande eller död person) skulle du vilja bjuda på middag? Och vad skulle du bjuda på?
– Det har jag faktiskt aldrig tänkt på. Men jag är ju ett stort fan av Rolling Stones, så det får bli Mick Jagger. Jag skulle bjuda honom på något modernt med nordisk touche, en god laxrätt eller varför inte en bra vilträtt.

Personligt

Namn: Gert Klötske
Ålder: 63 år
Familj: Ja
Bor: Vansbro
Aktuell med: Boken Skogens mat som utkommer idag

Här kan du köpa boken Skogens mat!