"Favoriten är Spaceys tallrik i väggen"

"Favoriten är Spaceys tallrik i väggen"

Melker Andersson kan mat och Ronny Svensson film - tillsammans blir de den perfekta duon i mat från filmens värld. För redaktionen berättar Ronny Svensson om den bästa matscenerna, frukost på sängen samt varför han inte ätit kött på 30 år.

Nämn några filmer med härliga matscener.
– Oj, det är så många. Men några av mina favoriter är Marie Antoinette, Oskuldens tid, Goodfellas och Falling down.

Vilken är din favoritmatscen?

– Det är i American Beauty, när pappan, som spelas av en underbar Kevin Spacey, slutligen får nog och slänger tallriken i väggen under familjemiddagen. Det kanske är för att jag har egna barn och kan känna igen mig till viss del.

Är det överlag mycket mat i filmens värld?
– Ja absolut, ta till exempel alla actionfilmer, där är det jualltid någon som blir jagad inne i ett restaurangkök vilket resulterar i flygande plåtar och mat.

Hur är din egen inställning till matlagning?

– Nja, jag är väl inte direkt intresserad av matlagning, men ungarna gillar min mat eftersom jag ofta lagar pasta,pyttipannaoch de godaste pannkakorna.Jag lagar den typ av mat som barnen tycker om. Men frukost gillar jag att göra. Faktum är att jag varje dag året runt serverar frukost på sängen till hela familjen, det ger en bra start på dagen. Det är bara på min födelsedag som jag ligger kvar i sängen.

Och du är vegetarian hörde jag?

– Ja, jag äter inte kött men däremot fisk och skaldjur.Det började när jag var 18 år och en äldre kille sa till mig att kött inte var bra för kroppen och sedan dess har det blivit någon fix idé. Men jag är ingen renlevnadsmänniska i övrigt.

Vilken maträtt matchar dig bäst personlighetsmässigt?
– Eftersom jag älskar italiensk mat så får det bli en pasta meden god tomatsås. Åt en fantastisk pastarätt där nyligen med bland annat gorgonzola och päronsås.

Vem (nu levande eller död person) skulle du vilja bjuda på middag? Och vad skulle du bjuda på?
– Jag älskar gruppen T-Rex och min husgud är sångaren Marc Bolan (brittisk sångare som omkom i en bilolycka 1977, red.anm), så honom skulle jag vilja träffa. Jag skulle bjuda på tortelloni med ricottaost, tomatsås, färsk parmesan samt en mozzarella- och tomatsallad. Till det skulle vi dricka öl eller vin.

Personligt

Namn: Ronny Svensson
Ålder: 48 år
Familj: Hustru, tre barn, 22, 14 och 11 år samt katten Gustaf (som självklart fått sitt namn efterseriefiguren).
Bor: Gärdet
Aktuell med: Ständigt aktuell med inslag om film och musik i TV4.

Intervju

Intervju med Melker Andersson

Ronnys och Melkers filmmat