"Farsans bil kallades vitlöksexpressen"

"Farsans bil kallades vitlöksexpressen"

Paolo Roberto, aktuell med tv-programmet Primo Paolo, om blodpudding, genusvetenskap och vitlöksexpressen.

Vilken matkultur växte du upp med?
– Grunden var italiensk – det vill säga tomatsåser. Och när mamma och pappa la krut på matlagningen blev det alltid italienskt. Men vi har även käkat blodpudding flitigt hemma, det var en av farsans favoriter.

När blev du intresserad av matlagning?
– Det har jag alltid varit. Min uppväxt är präglad av mammas och pappas ständiga jakt på råvaror. Olivolja fanns som sagt inte i Sverige då, och inte vitlök heller. Farsans bil kallades vitlöksexpressen av polarna i fotbollslaget, och var den man helst undvek i skjutsen till matcherna. När polarna sedan kom hem till mig så möttes de av salsiccia hängandes i badrummet.

Som matlagande man under 60-talet tillhörde Paolos pappa en minoritet – och Paolo konstaterar beklagande att inte mycket har ändrats i Italien. Hemma hos familjen Roberto i Sverige ser det dock annorlunda ut.
– Min fru har läst genusvetenskap. Det innebär att jag både diskar och lagar mat.

Är du feminist?

– Nej. Jag är humanist och tror på allas lika värde, det är en väsentlig skillnad. I de blindas rike är den enögde genusvetaren kung. Eller, förresten, drottning menade jag.


Intervjun är publicerad i samarbete med FOOD - ett nytt matmagasin för män.

Här hittar du recepten från Paolo Robertos matprogram Primo Paolo.