"En vass kniv är ett måste i köket"

"En vass kniv är ett måste i köket"

För recept.nu berättar kökschefen Peder Lindh om typisk vårmat, kocklivet och varför löjrom är bättre än iransk kaviar. Se hela intervjun med honom här nedan.

Vad är typisk vårmat enligt dig?
– Vårmat för mig är grönsaker, då främst sparris, ärtor, bönor, nässlor och ramslök.

Vad gör man som kökschef?
– Jag är involverad i allt som har med maten att göra. Från leveranser till den färdiga maten på tallriken.

Vad är det bästa med att vara kock?
– Det är roligt att arbeta med mat, speciellt så här års då det finns så mycket goda och färska råvaror. Ja, av alla årstiderna är det faktiskt roligast att laga mat under våren. Det är en lättnad att gå från vinterns alla rotfrukter till lättare grönsaker. Dessutom är ju humöret på topp.

Vad krävs för att bli en bra kock?
– Först och främst att man gillar att laga mat. Dessutom ska man ha en bra råvarukännedom och även vara stresstålig, men det sistnämnda kommer ofta med tiden.

Vad bör det finnas i varje kök?
– En bra vass kniv räcker långt, och ordentliga kastruller och stekpannor är ett stort plus.

Finns det någon mat du tycker är överskattad?
– Jag tänkte faktiskt på det idag och kom fram till att iransk kaviar är överskattad, det är inte värt det dyra priset. Då är det bättre att välja löjrom som både är billigare och godare.

Vad borde vi i Sverige äta mer av?
Husmanskost definitivt. Vi måste värna om vårt matarv, det är få som kan laga riktig husmanskost nuförtiden. Och dessutom är det är viktigt att folk lär sig laga mat från grunden, då vågar man ofta lite mer i sin matlagning.

Personligt

Namn: Peder Lindh
Ålder: 34 år
Bor: Kungsholmen, Stockholm
Familj: Ja
Yrke: Kökschef på restaurang Riche i Stockholm

Primörsalong på Riche