Från Nyhetsmorgon

Gräddig soppa med lax

Gräddig soppa med lax
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Du behöver

  • 500 g laxfilé
  • 1 liter fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 100 g champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 6 schalottenlökar
  • 1 dl finhackad purjolök
  • 2 dl färska broccolibitar
  • 2 dl svarta linser
  • olivolja
  • 1,5 tsk curry
  • 1 ½ tsk torkad oregano
  • salt och peppar
  • färsk hackad bladpersilja

Gör så här

  1. Skiva champinjoner. Hacka paprika fint. Skala och skiva schalottenlök. Finhacka purjolök och skär av buketter från broccolin.
  2. Häll lite olivolja i en stor kastrull. Tillsätt kryddor, champinjoner, paprika, lök, purjolök svarta linser och låt fräsa i någon minut. Häll på buljong och grädde och låt koka i ca 15 minuter. Skär laxen i mindre bitar och lägg i soppan tillsammans med broccolibitarna. Låt sjuda i ca: 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer curry. Strö på hackad bladpersilja innan servering.
  3. Kommentar:
  4. Lax innehåller en bra blandning av protein och nyttigt, s k omättat fett, som ger bra mättnadskänsla, förbättrar relationen mellan bra och dåligt kolesterol och delvis ökar fettförbränningen i kroppen.
  5. Puy-linserna hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker eller hälsofackhandeln, och har liksom andra linser relativt lågt GI (ca 30) eftersom de även innehåller proteiner som ger bra mättnadskänsla. Om du inte hittar puy-linser kan du välja någon annan variant.
  6. Vad gäller grädden väljer vi i första hand matlagningsgrädde (15%) för att hålla nere mängden av det mättade fettet som förekommer i mejeriprodukter.
  7. Löken, paprikan och broccolin ger ett bra tillskott på vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept