Pestopizza med parmaskinka

Pestopizza med parmaskinka
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Pestopizza med parmaskinka

14 ingredienser

25 min

Pizza i dag är inte vad det brukade vara. Från att ha toppats med pressad skinka och burkchampinjoner toppas den i dag oftast med fina färska råvaror. Istället för tomatsås används här en härlig pesto.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Topping:

  • 100 g parmaskinka
  • 4 msk pesto
  • 0,5 dl grillad marinerad paprika

Pesto:

  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk pinjenötter (alternativt 15 skållade sötmandlar)
  • 2 krukor färsk basilika
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 dl olivolja
  • 50 g parmesanost, riven

Gör så här

  1. Lägg vitlöken och nötterna i en matberedare och sätt igång den.
  2. Tillsätt basilika, persilja och flingsalt och kör till ett mos. Droppa under tiden i i oljan och tillsätt osten, lite i taget, för att få en puré som liknar majonnäs i konsistensen.
  3. Packa i en tät burk.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en plastpåse och tillsätt 1.5 deciliter vatten. Knåda degen i påsen och gör 2 platta bröd lika stora som botten på stekpannan.
  5. Hetta upp en stekpanna och baka bröden i stekpannan med lite olivolja på svag värme, cirka 5 minuter på varje sida. Använd locket för att skapa en ugn.
  6. Bred på ett tjockt lager pesto när bröden är klara.
  7. Toppa med parmaskinka och grillad marinerad paprika.