Från Nyhetsmorgon

Bunkerslag - ingefärsglass med kardemummasmulor

Du behöver

  • 2,5 dl vispgrädde, 20%
  • 2,5 dl mjölk, 1.5%
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk malen ingefära
  • 4,5 msk socker
  • 1 äggula
  • 1 krm salt
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 2 msk flytande margarin
  • 2 msk Kesella lätt
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. För 6 personer || Sätt ugnen på 200 grader. Blanda i en bunke:
  2. ½ dl vispgrädde, 20%* 2 ½ dl mjölk, 1,5% 2 msk färsk ingefära, riven 1 tsk malen ingefära 4 ½ msk socker 1 äggula 1 krm salt
  3. Vispa tills sockret löst sig. Om du har glassmaskin häller du sedan över blandningen till maskinen och kör tills glassen fryst. Alternativt kan du ställa in bunken i frysen. Ta fram efter en timme och vispa runt. Därefter tar du ut bunken varje halvtimme och vispar runt, tills glassen fryst. Det tar ca 3 timmar totalt. Gör smulorna genom att blanda: 2 dl havregryn 1 dl vetemjöl ½ dl socker 1 ½ tsk malen kardemumma2 msk flytande margarin 2 msk kesella lätt
  4. Blanda med fingrarna tills du får både små klumpar och smulor. Sprid ut på pappersklädd bakplåt. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter, se upp så att de inte bränns. Servera glassen med smulorna och garnera med lite: färsk citronmeliss
  5. * Milda visp 20% passar bäst till detta recept men det går även med Kelda mellangrädde 27%. En underbar smakbrytning mellan ingefära och kardemumma. Grädda smulorna precis innan ni ska äta glassen. Kontrasten mellan varma smulor och kall glass ger en extra dimension.
  6. Energi: 270 kcal per portion varav 6g protein, 15g fett och 26g kolhydrater.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept