Från Nyhetsmorgon

Ansjovisspäckad gädda

Du behöver

  • 1 st gädda, 1.5-2 kg
  • 250 g ansjovisfiléer
  • 250 g osaltat smör
  • 2 knippor dill, finhackade (spara lite till garnering)
  • 1 st citron
  • salt
  • svartpeppar från kvarn
  • aluminiumfolie

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Om gäddan är orensad, dvs självfångad, börja med att fjälla den. Det går lättast om gäddan först är sköljd i vatten. Skär därefter av huvudet och fenorna. Skär upp buken och rensa bort maginnehållet.
  3. Skär ett ganska djupt snitt i ryggen hela vägen framifrån och bak.
  4. Hacka cirka 10 ansjovisfiléer och blanda ner i smöret. Därefter finhackad dill och saften av en halv pressad citron. Stoppa in röran i buken på gäddan. Lägg därefter in hela ansjovisfiléer i ryggsnittet.
  5. Krydda fisken med salt, nymalen svartpeppar och skalet från en riven
  6. Citron. Linda in gäddan i ugnsfolie. Se till att det blir ordentligt tätt och
  7. Grädda i ugnen 60-90 minuter.
  8. Servera gäddan med kokt skalpotatis och smörskyn. Garnera med
  9. Citronskiva och en dillkvist.
  10. Smaklig måltid, men se upp med de så kallade Y-benen i gäddan!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept