Från Nyhetsmorgon

Stenbitssoppa med räkor

Från Nyhetsmorgon

En härlig soppa med fantastiska råvaror som lax och rotfrukter. En bar vintersoppa att göra på säsongens grönsaker.

16 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g stenbitsfiléer
  • 200 g laxfilé
  • 400 g oskalade räkor
  • 8 st färska musslor
  • 1 st hackad gul lök
  • 2 st tärnade morötter
  • 1 bit tärnad rotselleri
  • 4 st tärnade potatisar
  • 0,5 skivad purjolök
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk olja
  • 2 st fiskbuljongtärningar
  • finhackad gräslök

Gör så här

  1. Räkfond: Fräs skalet från räkorna med den hackade gula löken i oljan, tillsätt tomatpurén, slå på vinet + vatten så att skalen täcks. Låt koka ca 10 min.
  2. Sila fonden och reducera den till ca hälften. Slå på grädde och crème fraiche, koka upp och ställ åt sidan.
  3. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten med fiskbuljongen i ca 3 min. Skär fisken i kuber och lägg i dem tillsammans med de tvättade musslorna. Låt sjuda i ca 8-10 min. Sila av och spara spadet.
  4. Smaksätt eventuellt räkfonden med lite av fiskfonden. Värm upp räkfonden och slå över fisk, grönsaker och musslor. Garnera med de pillade räkorna, citron och gräslök.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept