Från Nyhetsmorgon

Stekt gödkalvslever med kalvbräss och portvinssås

4

Du behöver

  • 600 g gödkalvlever
  • 300 g kalvbräss
  • vetemjöl till panering
  • salt, peppar
  • smör till stekning
  • Rostad mandelpotatis:
  • 10 st mandelpotatisar
  • 0,5 dl olivolja
  • salt och peppar

Portvinssås:

  • 2 msk smör
  • 2 st finhackade schalottenlökar
  • 3 dl rött portvin
  • 4 dl kalvfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt, peppar och farinsocker
  • 1 kryddmått timjan
  • 0,5 dl tomatkött
  • 1 msk persilja
  • vatten + maizena

Gör så här

  1. Blanchera brässen i kokande vatten i ca tre min. Spola med kallt vatten, plocka bort hinnorna, skär i centimetertjocka skivor. Panera brässen i mjöl och stek gyllengul i smör. Krydda med salt och peppar.
  2. Krydda och panera levern i vetemjöl och stek hastigt i varm panna.
  3. Borsta mandelpotatisen under rinnande vatten, dela på längden och krydda med salt och peppar. Lägg i ungsäker form tillsammans med olivoljan och rosta i ugn på 225° i ca 25 minuter.
  4. Portvinssås: Fräs schalottenlök i smör tillsammans med timjan och farinsocker. Tillsätt portvin, kalvfond och balsamvinäger. Koka ihop och red med maizena utrört i lite vatten till simmig konsistens. Tillsätt finhackat tomatkött och hackad persilja strax innan servering. Smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept