Från Nyhetsmorgon

Ugnsbakad torskfilé med anjovis samt potatistimbal

4

Du behöver

  • 4 st torskfiléer (600 g)
  • 60 g smör
  • 1 skiva vitt bröd
  • 3 msk finhackad persilja
  • 3 msk finskuren dill
  • 3 msk finskuren gräslök
  • 80 g ansjovisfilé
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 6 dl fiskfond
  • 1 st schalottenlök
  • 2 dl grädde
  • 1 st tomat
  • salt och vitpeppar
  • smör till formen och såsen
  • 800 g fast potatis
  • 1 knippa salladslök
  • olivolja

Gör så här

  1. Putsa fiskfilén fri från ben och hinnor. Salta filéerna och låt stå någon timma. Spola filéerna i kallt vatten och lägg dem på ett hushållspapper. Placera filéerna på ett smörat eldfast fat med f d skinnsidan mot
  2. Botten. Vik gärna in ändarna på fisken så att den får en fin form.
  3. Kantskär brödskivan och kör den i mixer. Tillsätt smör, ansjovisfiléer, hackad persilja, dill och gräslök och smaka av med nymalen vitpeppar. Bred ut tunna kakor, lämpligen med hjälp av en plastfilm och placera
  4. Dem ovanpå filéerna så att det täcker och dra bort plastfilmen. Häll lite av vittvinet och fiskfonden runtom. Ställ in fatet i ugnen med stark övervärme, gärna grill, och låt ytan få en gyllenbrun färg, samtidigt som fisken sakta sjuder i spadet.
  5. Doppa tomaten i kokande vatten i tio sekunder. Dra av skinnet och skär den i fyra delar. Skär bort kärnhuset och skär tomatköttet i halvcentimeterstora tärningar.
  6. Finhacka schalottenlöken och låt koka med resten av fiskfonden och vinet. Tillsätt grädd
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept