Potatisplättar med matjessill, crème fraîche och dill

Potatisplättar med matjessill, crème fraîche och dill
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Potatisplättar med matjessill, crème fraîche och dill

12 ingredienser

55 min

Gott som varmrätt till 4 personer, eller förrätt till 8-10 personer.

Ingredienser

portioner
  • 400 g matjessillfilé
  • 2 dl gräddfil
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 1 knippe dill

Potatisplättar:

  • 200 g mandelpotatis
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • 1 msk crème fraîche
  • 1 tsk vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Häll sedan av vattnet och låt potatisen torka ordentligt i kastrullen.
  2. Pressa potatisen och sikta över mjölet. Lägg i smöret och rör om. Blanda sedan in ägg och crème fraîche. Smaka av med salt och peppar.
  3. Forma potatisblandningen till plättar. Hetta upp en stekpanna och stek biffarna gyllenbruna på medelvärme, några minuter på varje sida.
  4. Finhacka rödlöken och skär citronen i klyftor. Servera i skålar. Lägg även upp matjesillen, crème fraîchen och dillen i skålar.