Moussetårta av päron och karamell

Du behöver

  • Karamellmousse
  • 1 blad gelatin, blötlagda 5 min i kallt vatten
  • 100 g pärlsocker
  • 100 g mjölk
  • 200 g vispad grädde

Päronmousse

  • 1,5 blad gelatin, blötlagda 5 min i kallt vatten
  • 250 g puréade inlagda päron
  • 100 g äggula
  • 55 g florsocker
  • 1 vaniljstång, skrapa ur fröna
  • 20 g citronjuice
  • 1,5 dl vispad grädde
  • 2 msk päronkonjak

Sätta ihop tårtan

  • 1 tårtform, täckt med plastfilm på insidan, 18 cm bred
  • 1 tunn 1 cm skiva anslag (se recept marängtårtan)
  • 10 tunna savioardikex skurna på längden
  • hyvlad vit choklad

Gör så här

  1. KARAMELLMOUSSE
  2. Karamellisera sockret på spisen och tillsätt mjölken. Koka 1 minut och dra åt sidan, låt karamellen lösa sig i vätskan.
  3. Krama ur vätskan ur gelatinbladet och smält i karamellvätstan. Låt svalna. Vänd ned grädden.
  4. PÄRONMOUSSE
  5. Värm samtliga ingredienser utom gelatinet, grädden och konjaken till 82 grader i kastrull på spisen. Tillsätt gelatinet och blanda väl.
  6. Blanda först i grädde i päronkrämen och sist spriten.
  7. SÄTT IHOP TÅRTAN
  8. Lägg anslaget i botten och fyll på med karamellmousse. Låt stelna i frys 20 min. Fyll sedan på med päronmoussen och frys i 1 timme
  9. Ta fram tårtan och ta bort plastfilmen. Klä sidorna med kexen och täck med hyvlad choklad. Servera med kokta päron i konjak
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept