Från Nyhetsmorgon

Vitlök & basilikakokt gädda med dillbrässerad rotfrukspytt samt kräftkorv och örtcreme

Du behöver

  • Gäddkok
  • 600 g gäddfilé
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 30 g basilika
  • 4 dl grädde
  • gourmetsalt
  • nymalen vitpeppar
  • 1 nypa cayennepeppar
  • 1 tsk hönsbuljong (0.5 tärning)
  • Kräftkorv
  • 500 g gäddfilé
  • 50 g kräftstjärtar
  • grädde
  • ägg
  • vitpeppar
  • 1 nypa cayennepeppar
  • 15 g finhackad dill
  • Örtcreme
  • 3 dl creme fraiche
  • salt
  • cayennepeppar
  • 2 dl Gäddkok

Gör så här

  1. Kräftkorv: Mixa gäddan och kräftorna, tillsätt resten av ingredienserna, kör till en slät massa. Spritsa ut i långa korvar på plastfilm. Rulla ihop och slut ändarna. Koka korven i lättsaltat vatten i 12 min. Låt svalna. Fräs vitlöken, tillsätt grädden och de andra ingredienserna. Koka upp under 5 min, mixa och låt dra för senare bruk.
  2. Rotfruktspytten: Koka rotsakerna hastigt och låt svalna. Hetta upp en panna och glasera av pytten med socker och den finhackade dillen, smaka av med salt och peppar.
  3. Kräftsirap: Gör ett avkok ca 20 min på kräftskalen och koka ner till hälften. Smält en msk socker och tillsätt fonden, reducera ner till sirapskonsistens. Låt svalna av.
  4. Bena ur gäddan: Skär in under mittbenen och snett ut. Platta ut mellan plastfilm. Salta och peppra och ha på dill. Rulla ihop och fäst ändarna.
  5. Gädda och sås: Värm upp sås, lägg i gädda och låt sjuda ca 15 min. Ta ur den färdiga gäddan. Tillsätt creme fraiche till gräddkoket och smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept