Ugnsbakad piggvar med gräddstuvad purjolök, sås med en arom av bittermandel

4

Du behöver

  • 4 vackra skivor piggvar på 80 g ur en piggvar på minst 5 kg

G a r n i t y r :

  • det vita av 2 purjolökar
  • 1 dl vispgrädde
  • 28 vårlök, petits oignons nouveaux
  • 1 röd paprika
  • 50 g mandlar

S å s :

  • det vita av 1 purjolök
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 5 dl fiskfumet
  • några droppar bittermandelessens
  • salt, nymalen vitpeppar från kvarnen.

Gör så här

  1. Skala lökarna. Tag undan 12 hela. Strimla de andra 16. Skala paprikan. Tag bort hinnor och frön. Skär paprikan i stavar. Svetta försiktigt lök och paprika var för sig. Blanda dem sedan.
  2. Skär det vita av de två purjolökarna i grova stavar. Förväll dem i kokande vatten. Låt dem rinna av väl. Koka dem färdiga i grädden.
  3. Skär mandlarna i stavar. Låt dem få litet färg på en bakplåt i ugnen.
  4. Strimla det vita av en purjo till såsen. Svetta strimlorna i en kastrull med litet smör.
  5. Häll på fiskfumeten och koka upp. Häll i grädden. Koka ihop. Mixa såsen. Vispa ner en klick smör. Salta och peppra.
  6. T i l l a g n i n g :
  7. Sätt ugnen på 70°. Låt den bli varm.
  8. Baka fiskskivorna 7 minuter på en plåt i ugnen.
  9. Värm garnityren: lök/paprika och de nya lökarna /oignons nouveaux i smör. Värm purjolöken i grädden. Värm såsen och krydda den med några droppar bitter mandel-essens.
  10. P r e s e n t a t i o n :
  11. Fördela den gräddstuvade purjolöken i mitten på fyra tallrikar. Lägg på en skiva piggvar.
  12. Strö lök/paprika på fisken. Lägg tre nya lökar runt om.
  13. Fördela mandelstavarna på piggvarsskivorna.
  14. Ringla sås runtom.
  15. Servera genast!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept