Från Nyhetsmorgon

Stekt lättrimmad torsk med ansjovis och purjolökspotatis

4

Du behöver

  • 600 g västerhavstorskfilé
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 l vatten
  • 4 st ansjovisfiléer
  • 1 st purjolök
  • 200 g mandelpotatis
  • 50 g smör
  • 10 g dill
  • 2 dl hönsbuljong
  • 1 st citron
  • 1 dl brynt smör
  • matolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda saltet och vatten så att saltet löser sig. Dela torsken i 4 lika stora bitar. Lägg torskbitarna i saltlaken i 10 min. Skölj sedan fiskbitarna snabbt i vatten, låt bitarna torka på handduk. Koka potatisen med skal i lättsaltat vatten i ca 20 min, kyl av potatisen i iskallt vatten. Skala potatisen och skär ner den i 2 cm stora bitar. Ansa och skär itu purjolöken på längden, skölj bort eventuell sand. Skär löken i 1/2 cm tjocka skivor. Skär ansjovisen i små bitar. Stek torsken på skinnsidan i matolja så att den får en gyllenbrun färg, vänd fisken och stek ytterligare 1 min på undersidan. Stek färdigt fisken i 140 grader varm ugn i ca 10 min.
  2. Medan fisken står i ugnen, kokar ni upp buljongen och tillsätter purjolöken. Låt koka i ca 1 minut, lägg i potatisen och låt det sjuda i ett par minuter. Lägg i ansjovisbitarna och blanda i smöret. Lägg lite nyplockad dill på potatisen, servera fisken med citron och brynt smör till.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept