Från Nyhetsmorgon

Lättrökt hjortfilé med kakaobönsås, fruktkompott, fondantpotatis och anischampinjoner

4

Du behöver

  • 650 gr urbenad hjortsadel/filé
  • enbär
  • kryddpeppar
  • lagerblad
  • kanel

Sås:

  • 30 g socker
  • 0,5 dl balsamico vinäger
  • 1 dl vittvin
  • 0,5 l hjortfond
  • 6 st kakaobönor
  • 40 g smör

Fruktkompott:

  • torkade aprikoser
  • dadlar
  • vita russin
  • fikon
  • kanelstång
  • pecanötter
  • 40 g socker
  • 0,5 l rött vin

Potatisfondant:

  • fondantpotatis
  • smör
  • salt
  • peppar
  • vitlök
  • anischampinjoner
  • schalottenlök
  • persilja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Gr urbenad hjortsadel/filé
  2. Krydda med enbär, kryddpeppar, lagerblad och kanel. Rök i ABU-rök 15 min
  3. Vid servering stek runt om, kör i ugn 4 min 175°C. Tranchera.
  4. Sås
  5. Smält 30gr socker i panna
  6. Tillsätt 0,5 dl balsamico vinäger, 1 dl vittvin, reducera till 0,5 dl
  7. Slå på 0,5 l hjortfond, krossa 6 kakaobönor, reducera till 1 dl, sila av
  8. Smöra upp med 40 gr osaltat vid servering
  9. Fruktkompott
  10. Torkade aprikoser, dadlar, vita russin, fikon, kanelstång och pecanötter
  11. Koka ihop 40 gr socker och 0,5 l rött vin. Brässera till färdigt i ugn 150°C 45 min
  12. Vid servering ta bort kanelstång!
  13. Potatisfondant
  14. Stansa eller rundskär till cylinder. Stek i smör, salt och peppar, kör i ugn i klarat smör och hackad vitlök 175°C 10 min
  15. Stek anischampinjoner med hackad schalottenlök och skuren persilja, salt och peppar
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept