Kanelbullar på dinkelmjöl

Du behöver

Till 25-30 bullar behöver du:

  • ca 1 kg siktat dinkelmjöl
  • 100 g jäst (2 paket)
  • 5 dl mjölk
  • 250 g smör
  • 1 msk stötta kardemummakärnor
  • sötningsmedel motsvarande 2 dl (150 g) socker (läs på förpackningen)
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 75 g smör
  • sötningsmedel motsvarande 1 dl (75 g) socker (läs på förpackningen)
  • 3 msk kanel
  • ägg till pensling
  • hackade nötter att strö över bullarna

Du behöver också:

  • 25 Bullformar

Gör så här

  1. Lägg fram smöret och låt det bli rumstempererat. Värm mjölken till 37°. Blanda samman ½ dl sötningsmedel och 1/4 av mjölet. Rör ut jästen i lite av mjölken, spä med resten av mjölken och blanda ner mjölblandningen till en fördeg. Låt den vila i 30 minuter. Ställ under tiden 25 bullformar på en plåt.
  2. Blanda samman resten av mjölet, kardemumma, sötningsmedel och salt. Rör ner mjölblandning och smör i fördegen. Blanda samman till en smidig deg. Dela degen i två lika stora delar och kavla ut varje deg till en rektangulär platta ca ½ cm tjock. Stryk på tunt med smör, strö på sötningsmedel och kanel. Rulla ihop plattan och skär rullen i 25 bitar och lägg i bullformarna.
  3. Värm ugnen till 250° medan bullarna jäser under bakduk ca 40 minuter. Vispa upp ägget i en kopp och pensla bullarna med äggvispet. Strö på hackade nötter och grädda i 7-10 minuter. Låt svalna på galler under duk.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept