Från Nyhetsmorgon

Jortärtskocksrulle med rostade kikärtor och körvel

4

Du behöver

Rullen:

  • 0,5 kg jordärtskockor
  • 0,25 kg spenat
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 st timjankvistar
  • 4 st ägg
  • 0,5 dl gräddmjölk
  • 1 msk olivolja
  • salt och vitpeppar
  • Kikärtor:
  • 2 dl blötlagda kikärtor
  • 2 st lagerblad
  • 1 st röd paprika
  • 0,5 st aubergine
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 0,33 g spansk peppar
  • 2 msk solrosfrön
  • olivolja
  • 3 st timjankvistar
  • Kronärtskockor:
  • 4 st kronärtskockor
  • 2 st schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st dm selleristjälk
  • 2 st lagerblad
  • 3 st timjankvistar
  • 5 st vitpepparkorn
  • 2 dl vittvin
  • 2 msk olivolja
  • 1 st citron
  • Spetskål:
  • 200 g spetskål
  • 2 msk smör
  • 1 msk citronsaft

Körvelsås:

  • 1 kruka körvel
  • 0,5 dl mjölk
  • putset från skockan
  • Buljongen från skockorna
  • 2 msk smör

Morotsemulsion:

  • 1 dl Friggs morotsjos med apelsin och citron
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Rullen:
  2. Skala och tärna ned jordärtskockorna, koka mjuka i lättsaltat vatten med timjankvistarna. Skölj och blanchera spenaten. Hacka schalottenlöken och vitlöken, sautera i olivoljan och ha i jordärtskockorna. Mixa till en grov puré och ha i spenaten och smöret. Salta och peppra. Häll i spritspåse och håll varm. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och olivolja. Salta och peppra. Häll ut smeten på 2 bleck med silpatmattor och baka av i 140 g ugn (eller plastfilm). Spritsa sedan ut purén i strängar på omeletten och rulla ihop.
  3. Kikärtor:
  4. Koka kikärtorna i vatten tillsammans med 2 st timjankvistar och lagerbladen. Dela och snitta auberginen, lägg upp på bleck och lägg på timjan och en krossad vitlöksklyfta på varje halva. Ringla lite olivolja på halvorna och salta. Dela och kärna ur paprikorna och lägg upp på bleck, ringla över olivolja. Plocka vitlöken i klyftor och lägg den tillsammans med chilin på ett bleck med lite olivolja. Rosta auberginen, paprikorna, vitlöken och chilin i 230-gradig ugn. Skala sedan auberginen och paprikorna, hacka auberginen grovt och tärna paprikorna.
  5. Skala chilin och vitlöken, finhacka dessa. Grovhacka kikärtorna och rosta i panna med solrosfröna i olivolja.
  6. Kronärtskockor:
  7. Blanda vatten och saften från en halv citron, skala skockorna och lägg i citronvattnet. Skiva schalottenlök, vitlök och selleri, fräs i olivolja tillsammans med skockorna. Lägg i kryddorna och häll på 0,5 l vatten och pressa i saften från ¼ citron, koka mjuka. Skägga skockorna och stansa ut rundlar, spar putset till såsen.
  8. Spetskål:
  9. Strimla spetskålen och koka av i lättsaltat vatten. Vänd i smöret och citronsaften, salta och peppra.
  10. Körvelsås:
  11. Koka ihop buljongen och mjölken tills hälften återstår. Mixa i skocka-putset och sila. Grovhacka körveln och mixa i såsen tillsammans med smöret. Salta och peppra.
  12. Morotsemulsion:
  13. Reducera josen till 1/3, montera i smör och olivolja. Smaka av med citronsaften, salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept