Från Nyhetsmorgon

Halländsk sötost

30

Du behöver

  • 15 liter bonnmjölk (går även med gammaldags mjölk eller standardmjölk, 3%, men sötostgrynen blir mindre).
  • 1,5 msk ostlöpe
  • 2 dl rågmjöl
  • 0,5 liter socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • salt
  • 4 äggulor
  • 1 msk potatismjöl + vatten till redning

Björnbärsmynta:

  • 1 liten rensade och sköljda björnbär
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Ljumma mjölken till ca 37 grader och blanda med ostlöpen och rågmjölet. Låt stå under lock i ca en timme så att det bildas en ost.
  2. Vispa sönder osten i stora bitar och koka dem sedan tills en tjock, ljusbrun, "stuvningsliknande" massa återstår. (Vispa inte sönder bitarna för mycket, de skall vara som grynen i en ostkaka eller som keso). Det tar ca 4-5 timmar. Rör då och då under kokningen och rör oftare mot slutet.
  3. Smaksätt med socker, vanilj och en nypa salt.
  4. Rör ner äggulorna och red ev. av med lite potatismjöl utblandat med vatten. Den går utmärkt att frysa.
  5. Björnbärsmynta:
  6. Rör björnbären med sockret till sockret smält.
  7. Serveras kallt tillsammans med björnbärsmynta eller sylt och lätt vispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept