Från Nyhetsmorgon

Gambas från Medelhavet med Sechuanpepparolja

12

Du behöver

  • 24 st stora gambas à 60 g
  • vatten
  • havssalt
  • lagerblad
  • vitpepparkorn

T o m a t c o n c a s s é :

  • 20 st tomater
  • 10 st gula lökar
  • 8 st schalottenlökar
  • 1 hel vitlök
  • 10 dl olivolja
  • salt, nymalen svartpeppar från kvarnen

S å s :

  • 90 g tomatconcassé
  • 55 g pinjenötter rostade i ugnen och sedan grovt krossade
  • 400 g räkolja
  • 1 tsk séchuanpepparolja
  • 1 msk hopkokt balsamicovinäger, konsistens som sirap

Gör så här

  1. Koka upp lagen, kraftigt saltad, med lagerblad och några vitpepparkorn.
  2. Koka räkorna 1 1/2 minut. Lägg dem genast i lätt saltat vatten, 50 g
  3. Salt per liter vatten, med istärningar i.
  4. Tag upp räkorna. Låt dem rinna av. Torka dem sedan väl.
  5. Dela räkorna på längden med en vass kniv. Börja vid huvudänden. Gör rent
  6. Huvudena med en tesked. Ställ åt sidan.
  7. T o m a t c o n c a s s é :
  8. Tärna fint lökar, schalottenlökar och vitlöksklyftor. Koka dem sakta
  9. Mjuka i oljan på svag värme.
  10. Doppa tomaterna i kokande vatten. Skala dem. Tag ur hinnor och kärnor.
  11. Skär köttet i fina tärningar. Rör ner tomattärningarna i kastrullen. Höj
  12. Värmen. Koka bort tomatvattnet. Krydda med salt och nymalen svartpeppar
  13. Från kvarnen.
  14. Detta är som synes en stor sats. Räcker också till piggvaren.
  15. S å s:
  16. Rör samman såsen. Smaka av. Ställ den kallt att mogna.
  17. U p p l ä g g n i n g :
  18. Fleur de sel
  19. Nymalen svartpeppar från kvarnen
  20. Färska örter som körvel, gräslök, dill
  21. Lägg fyra halva räkor på varje tallrik. Krydda med fleur de sel och nymalen peppar från kvarnen. Pensla räkorna med rikligt med sås. Strö över
  22. Plockade färska örter.
  23. Dekorera varje tallrik med en liten bukett sallatsblad. Välj ett par sorter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept