Från Nyhetsmorgon

Friterad spätta med tomat, rucola och kaprismajonnäs

4

Du behöver

  • 400 g spätta
  • 1 st äggvita
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g pankomjöl (asiatiskt ströbröd)
  • 4 st plommontomater
  • 100 g rucolasallad
  • 0,25 st gurka
  • 1 st rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • Majonnäs:
  • 1 st äggula
  • 2 dl matolja
  • 2 msk kapris
  • 1 msk citronjuice
  • 0,5 msk fransk senap

Gör så här

  1. Blanda äggula, citronjuice och fransk senap. Vispa i oljan i en tunn och jämn stråle. Kaprisen hackas grovt och tillsätts i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
  2. Salta och peppra spättafiléerna. Panera dem i mjöl, äggvita och panko. Blanda samman olivolja och vinäger.
  3. Gör ett kryss på toppen av tomaterna med en kniv, förväll dem i kokande vatten i ca 12 sekunder och lyft över dem sedan i iskallt vatten. Drag av skalet på tomaterna och dela dem på längden. Skala gurkan och gröp ut kärnhuset med hjälp av en sked, skär sedan i 2 cm stora bitar. Löken skalas och skivas tunt.
  4. Vid servering:
  5. Tomathalvorna värms i 140 grader varm ugn i ca 10 min. Fisken friteras i het olja, ca 200 grader. Vid gyllenbrun färg lyfts fisken upp på papper och saltas. Ljumma salladen med vinägretten i en kastrull. Servera kaprismajonnäsen till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept