Från Nyhetsmorgon

Flatrökt ål i kräftgelé med en dragon creme fraiche

Du behöver

  • kräftfond
  • 1 kg kräftskal
  • 2 st charlottenlök
  • 100 g morot
  • 100 g rotselleri
  • 1 st stjärnanis
  • dillfrö
  • 4 cl pernod
  • 30 g smör
  • 1 liter vatten
  • 5 st äggvitor
  • 3 st gelantinblad
  • 100 g flatrökt ål
  • 1 dl creme fraiche
  • 4 st dragonkvistar, färska

Gör så här

  1. Ta kräftskalen och krossa dem. Hacka charlottenlöken plus hälften av morötterna och rotsellerin. Börja med att fräsa kräftskalen med grönsakerna. Tillsätt till sist stjärnanis och dillfrö.
  2. Häll i 3 cl av Pernoden och tänd eld på skalen. Rör om och när elden har slocknat tillsätt 1 liter vatten. Detta får sjuda i 20-25 minuter sedan silar man bort skalen och kokar ner fonden
  3. Till hälften. Salta och peppra och kyl. Mixa resten av moroten och rotsellerin tillsammans med äggvitan. Vispa ner alltihop i den kalla fonden och sjud utan att röra om tills att all äggvita har koagulerat. Ta upp
  4. Äggvitan med en hålslev, sila den sedan genom en silduk.
  5. Kyl ner fonden och sjud upp den igen för att få bort eventuella äggvite-rester.
  6. Skinna och skär ålen i tunna skivor. Blötlägg gelantinet i kallt vatten. Värm upp den färdiga fonden och tillsätt de mjuka gelantinbladen. Lägg i ålköttet och några snygga dillkvistar i dry martiniglas och fyll upp. Garnera med creme fraiche.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept