Från Nyhetsmorgon

Dobostårta

8

Du behöver

Ingredienser:

  • 6 st ägg
  • 6 tsk mjöl
  • 6 tsk vaniljsocker

Till krämen:

  • 200 g smör
  • 200 g socker
  • 6 st ägg
  • 50 g kakaopulver
  • Vaniljessens
  • Till garnering:
  • 100 g strösocker

Gör så här

  1. Förberedelser:
  2. Smöra en rund kakform (24-26cm i
  3. Diameter). Värm ugnen till 180 grader.
  4. Dela äggen, vispa gulorna med socker
  5. Tills de är fasta och fluffiga. Till-
  6. Sätt mjölet lite i taget, en sked åt
  7. Gången.
  8. Vispa äggvitorna tills de stelnar och
  9. Vänd försiktigt ner i smeten. Dela upp
  10. Smeten i 5-7 lika stora delar. Gör en
  11. Tunn kakbotten av varje del. Varje del
  12. Tar ca 15 minuter i ugnen, smöra mellan
  13. Varje gång. Låt dem kallna.
  14. Så här gör du krämen:
  15. Placera vispbunken över en kastrull med
  16. Kokande vatten. Vispa ihop ägg, socker,
  17. Kakao och vanilj tills blandningen är
  18. Tjock och krämig. Tillsätt smält smör
  19. Och låt svalna. Varva alla kakbottnar
  20. Utom en med krämen. Täck även sidorna
  21. Med kräm.
  22. Och så här gör du garneringen:
  23. Hetta upp sockret i en kastrull. Rör
  24. Tills det har smält ihop till en brun
  25. Sockermassa. Tillsätt 1-2 teskedar
  26. Vatten så sockermassan blir som en seg
  27. Knäck. Hälss sockret försiktigt över
  28. Den sista kakbottnen och sprid ut jämnt
  29. Med en kniv.
  30. Skär bottnen i ca 16 lika stora tårt-
  31. Bitar med en varm och våt kniv (stryk
  32. Gärna en hinna med olja på kniven så
  33. Fastnar den inte i sockret).
  34. Klicka ut lika många klickar med kräm
  35. På tårtans ovansida. När garneringen
  36. Har stelnat (vilket endast tar någon
  37. Minut) lägger du bitarna så att ena
  38. Långsidan vilar på krämklicken och den
  39. Andra på tårtans ovansida. Resultatet
  40. Ska se ut ungefär som en propeller.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept