Från Nyhetsmorgon

Bräckta pilgrimsmusslor med syrliga grönsaker

Från Nyhetsmorgon

Underbart gott, men se till att kolla av inköpslistan först. varje ingrediens är viktig för att få den rätta smakkombinationen.

16 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 16 st pilgrimsmusslor
  • 1 st fänkål
  • 10 st minimorötter med blast
  • 0,25 st bladselleri
  • 0,5 st blomkålshuvud
  • 1 st liten tomat
  • 1 st stor gul lök
  • 5 dl vitt vin
  • 10 g korianderfrön
  • 1 st morot
  • timjan
  • lagerblad
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk klarat smör
  • 0,5 dl druvkärneolja
  • 70 g morotspuré (barnmat)
  • 30 g lökpuré
  • balsamicovinäger
  • saften av 0.5 citron
  • 1 st ett knippe färsk koriander
  • 1 dl skaldjursfond
  • fint salt, Fleur de Sel
  • grovt salt
  • nymalen vitpeppar

Gör så här

  1. Skölj och ansa alla grönsakerna. Tärna fint fänkålen. Tag vara på resterna. Dela morötterna på längden. Skär bort de fina ytterbladen på selleristjälken. Spara dem. Strimla resten av sellerin. Bryt blomkålen i små buketter. Koka alla grönsaker var för sig i lätt saltat
  2. Vatten. Tag upp dem, medan de fortfarande har sin spänst kvar. Lägg dem genast i iskallt vatten. Tag upp dem. Torka dem väl. Ställ åt sidan.
  3. G r ö n s a k s m a r i n a d :
  4. Skala moroten och den stora löken. Hacka dem grovt. Skär tomaten i fyra
  5. Kvartar. Värm olivoljan i en kastrull. Lägg i lök, morot och tomatkvartarna. Lägg i renset från de andra grönsakerna, 10 g korianderfrö, timjan och lagerblad. Svetta lätt. Häll på det vita vinet.
  6. Koka upp. Koka sakta ihop till hälften. Tag upp grönsakerna. Kyl snabbt
  7. Lagen. Marinera de kokta grönsakerna sex timmar i lagen.
  8. V i n ä g r e t t :
  9. Häll skaldjursfonden, 1/2 dl marinad, lökpurén och morotspurén i en
  10. Mixer. Mixa. Häll i druvkärneoljan, några stänk balsamicovinäger
  11. Och citronsaften, medan ni fortsätter mixningen. Krydda med salt och
  12. Nymalen peppar. Ställ åt sidan.
  13. S e r v e r i n g :
  14. Plocka de färska korianderbladen. Strimla dem fint. Värm grönsakerna i
  15. Litet av marinaden. Strö i sista stund i den färska koriandern. Salta och peppra.
  16. Värm det klarade smöret i en teflonpanna. Salta och peppra
  17. Pilgrimsmusslorna. Bräck dem två minuter på varje sida. Vänd dem på
  18. Hushållspapper som suger upp fettet.
  19. Vänd grönsakerna på ett hushållspapper. Fördela dem i fyra högar mitt på fyra varma tallrikar. Lägg fyra pilgrimsmusslor på varje tallrik
  20. Runt grönsakerna.
  21. Fyll vinägretten i en spritspåse. Spritsa fyra vinägrettspeglar mellan musslorna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept