I samarbete med FELIX

8 saker du inte visste om tomater!

Visst är det nyttigt med grönsaker - men hur nyttigt? Att just den lilla röda tomaten skulle vara så hälsosam för våra kroppar kanske du inte visste? Här är 8 härliga fakta om tomater.

1. 

Ju rödare en tomat är desto mer lykopen innehåller den. Lykopenent sitter precis under skalet på tomaten och ger den dess röda färg. Så ju mer lykopen - desto rödare är tomaten.

2. 

Tomater och tomatprodukter innehåller mest lykopen av alla livsmedel. Andra livsmedel med lykopen är exempelvis nypon, blodgrape, aprikoser, vattenmelon, paprika, gojibär och papaya.

3. 

Undvik ljusa eller gula tomater som fått mogna under transporten. Välj i första hand ekologiska tomater - de har oftast fått mogna på plantan och har de högsta halterna av lykopen.


4. 

 De små körsbärstomaterna innehåller mer lykopen än de stora tomaterna. Analyser gjorda av docent Siamak Haghdoost vid Stockholms universitet, visar att vissa svenska sorter av coctailtomater innehåller fyra gånger så mycket lykopen som en vanlig standardtomat.

5. 

Tomatjuice, ketchup och krossade tomater innehåller mer lykopen än färska tomater. Mängden lykopen ökar nämligen vid upphettning och mixning av tomaterna.

Läs även: Hur miljövänlig är egentligen den röda ketchupflaskan i plast? 

6. 

En kopp körsbärstomater ger ca 2 gram fibrer, vilket är bra för tarmarna.

7. 

Tomater är inte bara fullproppade med lykopen, utan innehåller även lutein, betakaroten och antioxidanter som har visat sig skydda ögonen från åldersrelaterade sjukdomar.

8. 

Tomater innehåller även folsyra. Folsyra förhindrar överskott av ämnet homocystein (Homocystein stör produktionen av kroppen seratonin, dopamin och noradrenalin som reglerar sömn och humör). Så tomater hjälper dig bli pigg och glad!

Varför är lykopen så bra för kroppen?

Mycket forskning pågår kring tomater och ämnet lykopen. Man har sett positiva effekter mot allt från bröstcancer till prostatacancer, hjärt & kärlsjukdomar, enligt docent Siamak Haghdoost vis Stockholms universitet.

Även en stor kostundersökning har gjorts vid universiteten i Bristol, Cambridge och Oxford där 18.000 män i åldern mellan 50-69 år deltog. Resultaten var häpnadsväckande då man kommit fram till om man äter minst 150 g tomater om dagen minskar risken att utveckla prostatacancer med hela en femtedel. Forskarna tror att det är den höga halten lykopen som är hemligheten. Så fritt fram för tomatpuré, krossade tomater, tomatjuice och ketchup!

Källor:
P1 programmet "Matens pris", Lantbruk.com, Kurera.se, Helhetsdoktorn.se, National library of medicine, Journal of the national cancer institute, Harvard medical school, Neurology.com.

I samarbete med FELIX