4 tips - så lyckas du med bearnaisesåsen!

Erik Lallerstedts bearnaisesås
Foto: Bruno Ehrs

Tillhör du dem som köper färdig 'bea' i affären? Prova att göra den själv - det blir så mycket godare!

När deltagarna i Sveriges Mästerkock tävlar om att vispa ihop den bästa bearnaisesåsen under tidspress kan du i lugn och ro göra den hemma i köket. Här är fyra oslagbara tips till hur du lyckas med bean!

1. Använd bra råvaror, riktigt smör, färska örter och ekologiska ägg.

2. Lättast att få ihop en mjuk och len bearnaise är om alla ingredienser håller ungefär samma temperatur, runt 55 grader. (Blir såsen för varm så spricker den).

3. Använd vattenbad och elvisp, saker som eliminerar risken att såsen skär sig.

4. Har såsen skurit sig? Prova att tillsätta några droppar vatten och vispa, vispa, vispa. Börja sedan om från början genom att vispa en ny äggula fluffigt för att sedan försiktigt hälla den skurna såsen ner i den nya äggulan och vispa allt du kan igen.

Lycka till!

Spela klippet för att se när Melker Andersson och Håkan Thörnström utmanar varandra i att slå en bearnaise.

Bearnaisesås

Gott att äta till bearnaisesåsen