4 sätt att färga ägg naturligt - Så enkelt är det!

Färga ägg med naturliga råvaror, det är inte ett dugg svårt! Vi på köketredaktionen använde oss av blåbär, rödkål, gurkmeja och rödbetor. Såhär blev resultatet!

Det bästa av allt är att du kan använda råvaror som du redan har i kyl och frys och det blir riktigt snyggt! Ju längre äggen får ligga desto starkare färg blir det. Låt bara äggen ligga kvar i kokvattnet i någon timme eller över natten. Vill du ha en ännu starkare färg kan du pensla äggen med lite olja.

Gör såhär:
Koka upp vatten, en färgstark råvara och ättika i en kastrull. Lägg försiktigt ner äggen, sänk värmen så det inte stormkokar (då kan äggen spricka). Låt koka i 6-7 minuter. Ta av kastrullen från värmen och lyft upp äggen på en gång för en ljus färg eller låt äggen ligga för en mörkare och starkare nyans.

Grått med blåbär

1-2 liter vatten, 1 dl blåbär, 1 tsk ättika, 4-6 ägg

Gult med gurkmeja

1-2 liter vatten, 5 cm färsk gurkmeja (i skivor), 1 tsk ättika, 4-6 ägg

OBS! Färsk gurkmeja färgar av sig som tusan, akta kläderna!

Blått med rödkål

1-2 liter vatten, 2 dl strimlad rödkål, 1 tsk ättika, 4-6 ägg

Brunt med rödbeta

1-2 liter vatten, 1 stor rödbeta (delat i bitar), 1 tsk ättika, 4-6 ägg