4 kuvertbröd på Idas vis

4 kuvertbröd på Idas vis
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Ida Karlsson HSB
Ida Karlsson HSB

4 kuvertbröd på Idas vis

Av: Ida Karlsson

Från: Hela Sverige bakar

19 ingredienser

På en deg bakar du ut fyra, spännande sorters kuvertbröd med smaker som mango, getost, kummin och morot.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner stycken

Grunddeg

  • 500 g vatten
  • 30 g jäst
  • 1 äggula
  • 20 g honung
  • 600 g vetemjöl special
  • 25 g smör
  • 20 g havssalt

Peters getostvrid

  • 50 g vetemjöl special, till utbakning
  • 25 g getost
  • 0,5 äggvita
  • flingsalt

Huldas mango- och svartpepparlöv

  • 50 g mango, hackad
  • 1 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 50 g vetemjöl special

Pelles kumminkottar

  • 50 g grahamsmjöl
  • 1 tsk kummin

Morotsknopar

  • 50 g grahamsmjöl
  • 50 g morot, riven
  • 0,5 äggvita

Gör så här

Grunddeg

  1. Ta fram alla ingredienser så de blir rumstempererade.
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt äggula, honung och mjöl. Kör degen 2 min på låg hastighet (knåda för hand 4 min) så degen går ihop. Höj hastigheten till medel och kör i 5 min (10 min för hand).
  2. Tillsätt salt och smör och kör ytterligare 3 min (6 min för hand). Dela degen i fyra lika stora delar, använd en del till varje sorts bröd.

Peters getostvrid

  1. Låt vila 30 min, rundriv till en stor boll och vila 5 minuter.
  2. Kavla ut degen till en fyrkantig platta, fördela på osten. Vik degen på mitten och skär i remsor à 40 g, skåra varje remsa på mitten men lämna 1 cm i kanterna. Vik in ena ändarna i hålet och för ihop ändarna under bullen. 
Sätt på ugnen på varmluft 250 grader.
  3. Låt jäsa på plåt till dubbel storlek och pensla med ägg och strö flingsalt över innan gräddning.
 Sänk till 220 grader och grädda i 5-7 min.

Huldas mango- och svartpepparlöv

  1. Arbeta försiktigt in svartpeppar, vetemjöl och mango i degen. Låt vila 30 min under plastfolie.
  2. Runddriv degen och låt vila 5 min. Forma till bollar à 40 g. Tryck och rulla ena änden på bollen så en spets bildas, doppa det droppformade degstycket i vetemjöl.
  3. Sätt på ugnen på 250 grader varmluft. Låt jäsa på plåt till dubbel storlek och skär ett snitt längs med droppen innan gräddning. Sänk till 220 grader och grädda i 5-7 min.

Pelles kumminkottar

  1. Mortla kummin lite lätt så att det fortfarande är ganska stora bitar av kumminfrön kvar, och arbeta försiktigt in i degen tillsammans med grahamsmjölet.
 Låt vila 30 min under plastfolie.
  2. Runddriv degen och låt vila 5 min.
 Forma till bollar à 40 g. Doppa varje boll i vatten och sen i vetemjöl. Lägg på plåt täckt med bakplåtspapper och klipp med en sax flikar i varje boll så det ser ut som en tallkotte ungefär. Använd lite fantasi, då kan det aldrig bli fel.
  3. Sätt på ugnen på 250 grader varmluft och låt kottarna jäsa till dubbel storlek (ca 30 min).
 Sätt in plåten, sänk till 220 grader och grädda i 5-7 min.

Ugglans morotsknopar

  1. Skala och riv morot fint och arbeta försiktigt in i degen. 
Låt vila 30 min, runddriv till en stor boll, och vila 5 minuter. Forma till bollar à 40 g. Rulla till stänger, ca 15 cm långa. Knyt en enkel knut på degen.
  2. Sätt på ugnen på 250 grader varmluft. Låt jäsa på plåt till dubbel storlek (ca 30 min) och pensla med äggvita och pudra lite grahamsmjöl innan gräddning.
 Sänk till 220 grader och grädda i 5-7 minuter.