"Jämn blodsockernivå nyckeln till viktnedgång"

"Jämn blodsockernivå nyckeln till viktnedgång"

Sveriges GI-guru Ola Lauritzson är aktuell med sin nya bok Gå ner i vikt, där han berättar om hur GI-metoden fungerar och varför den får människor att gå ner i vikt. Här på recept.nu ger han tips på bra livsmedel att handla när du väl står i affären.

Att gå ner i vikt innebär med GI-metoden att undvika livsmedel med högt GI såsom pasta, ris, bröd, socker och potatis. Idén med GI-metoden är nämligen att hålla en stabil och jämn blodockerkurva.
– Ofta beror småätande och dåliga kostvanor på att blodsockret åker berg-och-dal-bana. När blodsockret rusar är det lätt att börja äta snabba kolhydrater, eftersom det är de som ger snabb energi och en sockerkick.

Att blodsockret ökar snabbt och sjunker lika snabbt igen sliter hårt på kroppen.
– Eftersom insulinet i kroppen binder fett är det egentligen raffinerade produkter med mycket kolhydrater som du ska undvika för att gå ner i vikt. Dessutom är det viktigt att äta mycket protein, det vill säga kött, fisk, fågel, skaldjur och ägg eftersom det ökar fettförbränningen i kroppen, säger Ola.

Ett enkelt sätt att veta om ett livsmedel har lågt GI är att göra påstricket menar Ola.
– Lägg en bit vitt bröd i vatten. Det kommer mycket snart att luckras upp och bli en degig massa. Det är ungefär vad som händer i kroppen också. Ett bröd med mer fibrer tar det längre tid att lösa upp och därför är det bättre för kroppen, säger Ola.

En nyttigare livsstil startar med att handla rätt i livsmedelsbutiken. Då är det också lättare att laga mat med lågt GI.
– Det finns många sätt att sänka GI-värdet på maten. Koka fullkornspastan tills den är al dente snarare att koka sönder den - redan då har du sänkt GI-värdet på pastan, eftersom den behåller fler av de nyttiga ämnena och tar längre tid att omvandlas till energi.

Ola tipsar också om ett annat bra sätt är att utgå från kyckling, kött, fisk eller skaldjur när du ska laga middag. Till det adderar du bara en god sallad och exempelvis quinoa till.

Olas nya bok Gå ner i vikt - Mina samlade erfarenheter om GI-metoden kan du köpa här.

Om Ola Lauritzson och GI-metoden

Ola Lauritzson är 34 år och är både entreprenör, författare och företagsägare. Läs mer om Ola här.

GI står för Glykemiskt index och är ett mått på hur snabbt blodsockret går upp efter att du har ätit. Läs mer om GI-metoden.

Bra att plocka med ner i korgen när du handlar

 

  • grönsaker t ex fänkål, vitkål, broccoli, lök, paprika, squash, tomater, rucola och spenat
  • quinoa och linser
  • fryst fisk, kyckling och köttfärs
  • pumpafrön, solroskärnor och linfrön (till salladen)
  • ägg
  • keso
  • tonfisk och makrill
  • surdegsbröd
  • bacon
  • olivolja
  • pepparrot