Från Nyhetsmorgon

Murkelsoppa

25 min
4
Murkelsoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Nyhetsmorgon

En mustig och gräddig soppa att avnjuta efter en kylig höstpromenad.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig och Livsmedelsverket avråder från att äta den även efter förvällning samt i torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »
6 december 2007
Visa mer
25 min
4

Du behöver

  • 150 g blancherade toppmurklor
  • 150 g skalade jordärtskockor, tärnade
  • 2 msk smör
  • 0,5 st hackad gul lök
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Om murklorna är färska och inte blancherade måste man själv koka dem för att giftämnena i svampen ska försvinna. Koka dem i två omgångar á 10 minuter, skölj bort vattnet mellan koken.
  2. Skala och hacka löken och jordärtskockorna. Tärna toppmurklorna fräs med jordärtskockorna och löken i smör, utan att det tar färg.
  3. Tillsätt buljongen och koka cirka 10-15 minuter på svag värme. Mixa i en mixer och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och ge ett uppkok. Smaka av med salt och peppar. Om soppan är för tjock, späd med mer grönsaksbuljong.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept